Stowarzyszenie Górali Czarnoborskich

Tytuł projektu :  „Góralskie Posiady – Integracja  środowiska lokalnego poprzez naukę i zabawę”.

Wartość dofinansowania:  6 000,00 zł

Wartość całkowita : 12 524,44 zł

Czas realizacji: 01.07.2013-31.12.2013

Cel:

– integracja społeczności lokalnej i promocji kultury góralskiej w każdej grupie wiekowej.

Realizacja obejmowała m.in. :

Stowarzyszenie Górali Czarnoborskich zrealizowało projekt o nazwie „GÓRALSKIE POSIADY – Integracja środowiska lokalnego poprzez naukę i zabawę”. Na każdym spotkaniu uczestnicy poznali obrzędy, gwarę, taniec i śpiew, a także mogli podziwiać rękodzieło i skosztować regionalnych potraw. Przeprowadzone zostały także warsztaty wokalne, etnograficzne i kulinarne. Posiady cieszyły się dużą popularnością, o czym świadczy fakt że każdorazowo przychodziło na nie minimum 120 osób. Każde posiady zaczynały się wykładem tematycznym prowadzonym przez „Harnasia” Jarosława Janika, następnie degustacja przygotowanych przez członków Stowarzyszenia potraw regionalnych i kilkugodzinna zabawa taneczna połączona z nauką tańca i śpiewu. Spośród wszystkich spotkań najbardziej w pamięć mieszkańców zapadło listopadowe spotkanie połączone z jubileuszem zespołu góralskiego „Janicki”. Uczestnicy mogli podziwiać wystawę o góralach na Ziemi Czarnoborskiej od czasów powojennych do chwili obecnej. Starannie przygotowane wykłady, połączone z prezentacją multimedialną przyczyniły się do ochrony przed zapomnieniem kultury góralskiej. Każde spotkanie było wyjątkowe i z pewnością na długo zapadnie w pamięć mieszkańców Gminy Czarny Bór.

Dodaj do zakładek Link.